نکات مهم قاچاق مواد مخدر

تعریف قاچاق مواد مخدر:

تعریف مواد مخدر:

به هر نوع ترکیب شیمیایی یا طبیعی که مصرف آن باعث ایجاد تغییرات جسمانی، روانی و رفتاری در انسان شود مواد مخدر گفته می‌شود.

مواد مخدر باعث ایجاد وابستگی و در نتیجه اعتیاد فرد می‌شود.

تعریف قاچاق:

به هرنوع نقل و انتقال غیر قانونی، قاچاق کالا گفته می‌شود؛ ورود غیر قانونی یک کالا به یک کشور یا خروج غیر قانونی آن از کشور قاچاق محسوب می‌شود

در نتیجه، به ورود یا خروج غیر قانونی مواد اعتیاد آور(مواد مخدر)، قاچاق مواد مخدر گفته می‌شود.

قانونگذار در قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ با آخرین اصلاحات، اعدام، حبس، شلاق، مصادره اموال و جزای نقدی را از جمله مجازات ها و حکم قانون در خصوص جرم قاچاق مواد مخدر در نظر گرفته شده است.

– مجازات قاچاق مواد مخدر در قانون به نوع و مقدار ماده مخدر، سابقه کیفری فرد  و سایر عوامل بستگی دارد؛ به طور کلی‌ مجازات این جرم شامل حبس، جریمه نقدی، شلاق و اعدام می باشد.

– ماده ۲۸ قانون مبارزه با مواد مخدر مقرر می دارد،  کلیه اموالی که‌ از راه قاچاق مواد مخدر تحصیل شده و نیز اموال متهمان فراری موضوع این قانون در صورت وجود دلیل کافی به نفع دولت ضبط می‌شود.

امروزه قاچاق مواد مخدر یکی از جرائم رایج و اصولا سازمان یافته محسوب می‌شود. با توجه به افزایش جرم قاچاق مواد مخدر در جامعه شناخت این جرم و مجازات آن، عوامل تخفیف مجازات و به‌ طور کلی آشنایی با قوانین این حوزه امری حائز اهمیت تلقی می‌شود.

  • علاوه بر مواد مخدر، برخی مواد محرک و توهم زا نیز در زمره این جرم قرار می گیرند .
  • مطابق بند ۲ ماده ۱ قانون مبارزه با مواد مخدر،  وارد کردن، ارسال کردن، صادر کردن، تولید و ساخت انواع مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیر دارویی جرم محسوب می‌شود.

مطابق اخرین اصلاحات قانون مبارزه با مواد مخدر مجازات انواع مواد مخدر(صنعتی و سنتی)به شرح زیر است :

مجازات های مواد مخدر سنتی:

 ۱. یک تا پنجاه گرم ۳ میلیون ریال جریمه نقدی و حداکثر ۵۰ ضربه شلاق.

۲. پنجاه تا پانصد گرم ۵ تا ۱۵ میلیون ریال جریمه نقدی و حداکثر ۷۰ ضربه شلاق.

۳. ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم ۱۵ تا ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی، حداکثر تا ۷۴ ضربه شلاق و همچنین ۵ تا ۱۰ سال حبس در اولین دستگیری و اگر این عمل تکرار شود، علاوه بر مجازات های مذکور، اموال‌ فرد نیز مصادره خواهد شد؛ اگر فرد عمل خود را برای بار سوم تکرار کرد علاوه بر موارد قبلی اعدام خواهد شد. 

۴. ۲۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم علاوه بر مجازات های ذکر شده‌ در بند قبل به ازای هر کیلوگرم ماده مخدر،  ۲ میلیون ریال جریمه نقدی مقرر می شود و در صورت تکرار اموال شخص مصادره می شود، اگر فرد عمل خود را برای بار سوم تکرار کرد علاوه بر موارد قبلی،اعدام خواهد شد. 

۵. بیش از ۱۰۰ کیلوگرم علاوه بر جریمه نقدی و شلاق، فرد به حبس ابد محکوم می‌شود.

 

مجازات های مواد مخدر صنعتی:

۱. تا ۳۰ گرم، ۲ تا ۵ سال حبس

۲. ۳۰ تا ۱۰۰ گرم ۵ تا ۱۰ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق

۳. ۱۰۰ تا ۵۰۰ گرم ۱۰ تا ۱۵ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق ۴. بیش از ۵۰۰ گرم اعدام و مصادره اموال.

قانون مجازات اسلامی عواملی را جهت‌ تخفیف در مجازات مجرمین مواد مخدر در نظر در نظر گرفته است که در صورت شرایط زیر امکان تخفیف مجازات خواهد داشت؛

۱.عدم سو پیشینه

۲. نداشتن سابقه مجرمیت

۳.وجود انگیزه شرافتمندانه

۴. همکاری با مقام قضایی جهت کشف آثار و ادله جرم و سایر مجرمین 

بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری مرجع صالح رسیدگی به جرائم مواد مخدر دادگاه عمومی و انقلاب می باشد

به طور کلی قاچاق مواد مخدر از مهمترین عوامل تهدید کننده نظام اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و جوامع بشری است که ریشه اخلاق را در جامعه می سوزاند ؛ از آنجایی که جرم قاچاق مواد مخدر از جرائم سنگین است و مجازات هایی که برای آن در نظر گرفته شده از مجازات های سنگین می باشد،  توصیه می‌شود برای رسیدگی به این جرم و پیشرفت بهتر پرونده از یک وکیل متخصص در امور کیفری کمک گرفته تا در کمترین زمان ممکن نتیجه مطلوب حاصل شود.

برای ارتباط با وکلای مجرب در تمامی زمینه قاچاق مواد مخدر میتوانید از دکمه زیر استفاده کنید:

فهرست مطالب