مهریه چیست؟ و نکات مهم مربوط به مهریه

مفهوم مهریه:

بر اساس فلسفه اولیه تعیین مهریه، مهر نوعی هدیه، پیشکش، نحله، اعطای بدون عوض و از روی صداقت (صداق) به صورت نقدی با تاکید بر معادل و ویژگی معنوی و فرامادی آن بوده است.

کابین واژه فارسی مهریه است مهریه یا کابین یا صداق هدیه و بخششی است از طرف مرد به زن در هنگام عقد نکاح که امروزه از معنای اصلی خود تحریف شده و به عنوان ضامنی برای حق طلاق زن درآمده.

قرآن مهر زن را (صداق) نامیده است از آن جهت که پرداخت آن نشان صدق ادعای مرد در عشق و علاقه به همسرش است.

مهریه در عقد موقت و عقد دائم

برای تعیین مهریه در عقد موقت و در عقد دائم تفاوت وجود دارد در عقد دائم شما می توانید به هنگام عقد مهریه تعیین نکنید ولی در نهایت به شما مهرالمثل تعلق می گیرد ولی در عقد موقت تعیین مهریه از شرایط اساسی عقد است که اگر تعیین نشود عقد از اساس باطل است.

  • زوجه به محض انعقاد عقد مالک مهر محسوب می شود و حق دریافت مهرش را دارد. پس زوجه اگر پس از طلاق مهریه اش را نبخشیده باشد همچنان مالک مهر محسوب می شود و حق مطالبه و دریافت مهرش را دارد پس باید توجه داشته باشید که ازدواج مجدد زن به هیچ وجه مانع حق قانونی و شرعی او نیست و همسر سابق او همچنان باید مهریه را پرداخت کند.
  • مهریه جزء بدهی های مرد به زن است که حتی در صورت گذشتن سال ها از طلاق و ازدواج مجدد زن می تواند آن را مطالبه کند به شرطی که در دوران زوجیت و هنگام طلاق زوجه آن را نبخشیده باشد.
  • وقتی مردی فوت کند همسرش می تواند دادخواست مهریه خود را به طرفیت ورثه متوفی نسبت به ماترک یا اموال به جا مانده از متوفی بدهد.
  • مالی که هنوز وجود ندارد و فرض و احتمال بر این است که در زمان آینده خریداری خواهد شد نمی تواند به عنوان مهریه در نظر گرفته شود چنین شرطی مبهم و باطل است مگر اینکه هم خود مال و هم زمان خریدش مشخص شود که بتوان چنین تعهدی به عنوان شرط ضمن عقد بر عهده زوجه گذاشت درج عبارت به صورت مجانی در این شرط لازم است.
  • اگر خانم مهریه اش را بذل یا هبه کرده باشد می تواند به آن رجوع کند حتی بعد از طلاق و در ایام عده که در این حالت مرد هم می تواند رجوع کند و طلاق منتفی شود اما اگر ابراء یا صلح و یا اقرار به دریافت کرده باشد دیگر نمی تواند رجوع کند.

درمورد طلاق چی میدونی؟ پیشنهاد میکنم مقاله زیر رو از دست ندی

نکات مهم مربوط به طلاق که هر زوجی باید بدانند!!

  • وقتی زن و مردی توافق می کنند که مهریه عندالاستطاعه باشد منظور از آن مهریه ای است که در آن پرداخت مهریه به محض مطالبه زن انجام نمی شود و بستگی به توان مالی و استطاعت مرد دارد به عبارتی مهریه ای است که در آن اندازه دقیق مهر توافق شده و در عقد نامه قید گردیده ولی زمانی زن مستحق دریافت آن می شود که بتواند استطاعت مالی زوج را اثبات کند.
  • نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه: در مورد اعطای مهلت به زوج جهت پرداخت مهریه در فرض سوال که زوج به پرداخت مهریه زوجه به نرخ روز محکوم و متعاقبا” حکم اعسار و پرداخت مهریه به نحو اقساط را پرداخت کرده و برخی اقساط را با توافق با زوجه و یا بدون آن پرداخت نکرده یا با تاخیر پرداخت کرده است آنچه زوج به پرداخت آن محکوم شده مهریه به نرخ روز است و از قیود مطالبه داین و تمکن مدیون و امتناع وی موضوع ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی و احکام و آثار مترتب بر حکم این ماده خارج است و صرف تقسیط مهریه یا اعطای مهلت به زوج از سوی زوجه موجب توقف محاسبه مهریه به نرخ روز نخواهد شد.

برای تعیین مهریه در عقد موقت و دائم تفاوت وجود دارد در عقد موقت مهریه از شرایط اساسی صحت عقد است و اگر مهریه تعیین نشود عقد از اساس باطل است ولی در عقد دائم عدم تعیین مهریه خدشه ای به عقد وارد نمی کند و عقد صحیح است – در نهایت مهرالمثل تعیین می شود

اگر بعد از عقد دائم زوجین عمل زناشویی بین آن ها رخ داده باشد و مهریه هم در زمان عقد تعیین نشده باشد بر اساس عرف و عادت محل و وضعیت خاص زوجه مهریه تعیین می شود

در این حالت به زوجه مهرالمتعه تعلق می گیرد

هدیه ای است که مرد بر حسب وضعیت و امکانات مالی خود به زن پرداخت می کند و این مرد است که میزان مهرالمتعه را تعیین می کند

آیا میدانید؟

آیا می دانستید وقتی زن و مردی توافق می کنند مهریه عندالاستطاعه باشد منظور از آن مهریه ای است که در آن پرداخت مهریه به محض مطالبه زن پرداخت نمی شود و بستگی به توان مالی و استطاعت مرد دارد

در قانون جدید مهریه اگر مهریه زوجه ۱۱۰ سکه باشد و زوج اموالی نداشته باشد زوجه می تواند تقاضای جلب زوج را بنماید و اگر مهریه زوجه بیش از ۱۱۰ سکه باشد برای مازاد آن در صورتی که زوج اموالی نداشته باشد برگ جلب صادر نمی شود.

دعوای مهریه بر خلاف چیزی که عموم مردم تصور می کنند یکی از دعاوی پیچیده حقوقی است که مسیر پر فراز و نشیبی را در پی دارد که برای امکان موفقیت بیشتر بهتر است به یک وکیل متخصص در امور خانواده سپرده شود تا با طی کردن مسیر درست قانونی به نتیجه مطلوب دست پیدا کند.

دعوای مهریه بر خلاف چیزی که عموم مردم تصور می کنند یکی از دعاوی پیچیده حقوقی است که مسیر پر فراز و نشیبی را در پی دارد که برای امکان موفقیت بیشتر بهتر است به یک وکیل متخصص در امور خانواده سپرده شود تا با طی کردن مسیر درست قانونی به نتیجه مطلوب دست پیدا کند.

برای ارتباط با وکلای مجرب در تمامی زمینه مهریه میتوانید از دکمه زیر استفاده کنید:

فهرست مطالب